Nosework

Nosework on nenätyöskentelyyn keskittyvä laji, joka sopii kaikille koirille ja ohjaajille. Lajia voi harrastaa itsenäisesti sekä koulutusryhmässä. Nosework on Kennelliiton virallinen koemuoto. Nosework on kehitetty Yhdysvalloissa vuonna 2008. Laji on alun perin kehitetty rescuekoirille itseluottamusta kasvattamaan.

Nenätyöskentely on koiralle ominaista ja mieluisaa. Kohdehajun etsiminen vaatii koiralta nenänkäytön lisäksi aivotyöskentelyä. Nosework on mukavaa tekemistä sekä koiralle että ohjaajalle. Noseworkissa koira opetetaan tunnistamaan ja ilmaisemaan kolmea erilaista kohdehajua sekä niiden yhdistelmiä. Etsittävät hajut ovat eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli.

Alkeiskurssilla koira opetetaan tunnistamaan eukalyptuksen haju. Alkeiskurssille osallistuminen ei vaadi ohjaajalta tai koiralta mitään ennakko-osaamista. Kurssille voivat osallistua myös arat ja epävarmat koirat. Harjoitukset tehdään yksi koira kerrallaan kytkettynä.

Jatkokurssit on tarkoitettu alkeiskurssin käyneille tai vastaavat taidot omaaville koirakoille. Koiran tulee jatkokurssilla jo tunnistaa ja osata etsiä eukalyptuksen hajua. Jatkokurssilla harjoituksia tehdään sisä- ja ulkotiloissa, laatikoilla sekä ajoneuvoilla.